Diyarbakır’ın tescilli lezzetine yüzde 100 zam

Diyarbakır’ın tescilli lezzetine yüzde 100 zam

Diyarbakır’da havalar ısındı, kışlık peynir depolama sezonu başladı. Geçen yıl 160 liradan satılan Diyarbakır’ın coğrafi işaretli ürünü örgü peynirinde fiyatlar 250 liraya çıktı, alım gücü yüzde 75 düştü.

AMİDA HABER - Yaz ayının başlamışla beraber taze peynir sezonu başladı. Yükselen enflasyona karşısında sofraların vazgeçilmezi olan peynir fiyatlarına Diyarbakır’da büyük artış yaşandı. Hayvan ve besiciliğin azalması ile yükselen enflasyon peynir fiyatlarını da etkiledi. Artan peynir fiyatlarına karşı kışlık peynir stoklama dönemi ortadan kalktı. Kent sakinleri önceki senelerde kış için peynir stoklarken, artık peyniri tadımlık alır oldu. Batı illerinden peynir daha çok ilgi görürken, fiyatlar karşısından onlar da artık alamaz oldu. Diyarbakır’a peynir almak için gelenler elleri boş dönmek zoruna kaldı.

orgu-peynir-diyarbakir.jpg

İnsanların alım gücü azaldı

Alım gücünün düştüğünü ifade eden esnaf Lokman Aydar: “Geçen sene peynir fiyatları 160 liradan açılıp, 230’lara kadar tırmandı. Bun sene 200 liradan başladı, 250’nin üzerine çıkacağı gözüküyor. Fiyat konusunda şikayetler oluyor. Eskiden 10 kilo alan artık 3-5 kilo alıyor. İnsanlar kışlık için gelip 60-100 kilo alırdı. Şu an gelip 20-30 kilo alıp gidiyor. Diyarbakır’da daha çok örük ve dil peynirleri tercih ediliyor ve satılıyor. Hem buraya özgü hem de bozulma süresi çok daha uzun olduğu için daha çok tercih ediliyor” dedi.

peynir-diyarbakir.jpg

Peynir fiyatlarına yüzde yüz zam

Geçen seneye oranla peynir fiyatlarına yüzde yüzün üzerinde bir zam yaşandığını belirten bir diğer esnaf Berzan: “Fiyatlar 190 liradan başlıyor salamura peynir biraz daha düşük oluyor. Geçen sene ile bu sene arasında yüzde yüzün üzerinde bir artış var. İnsanlar kendi şartlarına göre almaya çalışıyor. İnsanlar eskiden 10 kilo alırken, şimdi 2 kilo almak zorunda. Maalesef Türkiye’deki şartlar çok kötü, emeklilerin hali daha da kötü” diye konuştu.

‘Elim boş döneceğim’

Şehmus İlan, Diyarbakır’da salamura peyniri 130 lirayken İzmir gibi yerlerde 350-400 liraya satıldığını ifade ederken İstanbul’dan gelen Saliha Demirel, eli boş dönecek. Demirel, “İlk defa Diyarbakır’a geliyorum. İstanbul’da peynir fiyatları pahalı, yerine gidip alalım dedik, burada daha çok pahalı. O kadar gezdim ama alamadım, elim boş döneceğim” dedi.

orgu-peynir-diyarbakir33.jpg

Diyarbakır’ın İstanbul’dan farkı kalmadı

Kendi bütçelerine göre peynir almaya çalıştıklarını belirten Sakine Güner: “İstanbul’dan memleketimizi gezmeye geldik. Gelmişken peynir de alalım dedik. Geçen sen 15 kilo aldım bu sene 5 kilo alamadım. Her şey çok pahalı. Millet açlık ve fukaralıktan sokaklardan ekmek topluyorlar. Burası da İstanbul gibi çok pahalı, hiçbir farkı kalmadı” ifadeleriyle ülkenin ekonomisinin kötü duruma olduğunu anlattı. Hozan Adar- Zelal Sinayiç

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum